Unitate protejată

Din 21.08.2020 a reintrat în vigoare legea 448/2006, legea referitoare la persoanele cu dizabilități.

Autoritățile și instituțiile publice, persoanele publice, juridice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu dizabilități într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați (cf. art. 78, legea nr. 448/2006). Cei care nu au acești angajați, au două opțiuni și anume:

1) Să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minimum brut pe economie înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajate persoane cu handicap;

sau

2) Să achiziționeze produse sau servicii, de la unități protejate autorizate, în sumă echivalentă cu cea datorată la bugetul de stat.

Ca exemplu:

 – 100 (de angajați) x  4% = 4 persoane cu dizabilități=  4x 1150 (50% datorați către stat) = 4600 Ron

A doua opțiune permite realizarea unei economii în cadrul instituției/companiei, deoarece suma menţionată nu mai este plătită catre bugetul de stat.

Definiția unităților protejate – UPA – este entitatea de drept public sau privat cu gestiune proprie, în cadrul căreia:

  • sunt angajate minimum 3 persoane cu dizabilități;
  • persoanele cu dizabilități angajate reprezintă cel puțin 30% din numărul total al angajaților;
  • timpul de lucru cumulat al persoanelor cu dizabilități angajate reprezintă cel puțin 50% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților.

Poate fi unitate protejată orice formă de organizare, potrivit legii, aleasă pentru desfășurarea unei activități economice de către o persoană fizică deținătoare a unui certificat de încadrare în grad de handicap, dacă aceasta:

  • este autorizată în baza unei legi speciale să desfășoare activități independente, atât individual, cât și în una din formele de organizare ale profesiei respective, reglementate potrivit legii;
  • este persoană fizică autorizată sau membru titular al unei întreprinderi individuale ori al unei întreprinderi familiale, organizate potrivit legii.

Reglementarea  posibilității anagajatorilor cu peste 50 de salariați, care nu angajează persoane cu dizabilități, de a opta pentru:

  • obligația de a plăti lunar către bugetul de stat o sumă echivalentă cu min. 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu dizabilități.
  • achiziționarea pe bază de  parteneriat, de produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap, angajate în unități protejate autorizate, în cuantumul sumei ce reprezintă diferența până la nivelul obligației de plată.

Companiile și autoritățile publice, care vor să încheie acorduri de parteneriat cu unitățile protejate autorizate, trebuie să rețină faptul că noua lege prevede că, pot fi deduse din obligația de plată către bugetul de stat, doar produsele și serviciile realizate prin propria activitate a persoanelor cu dizabilități.

Prevederea vine în ajutorul unităților protejate care urmăresc reintegrarea socio profesională a persoanelor cu handicap.

Prin colaborarea cu Unitatea Protejată nu se complică deloc contabilitatea.

În declarația 100, se va completa doar factura și valoarea produselor achiziționate de la noi.

Având convingerea ca ne veți susține în proiectul nostru care are la baza principiul egalității de șanse și combaterii discriminării persoanelor cu dizabilități, vă mulțumim!

INFORMATII SI RECOMANDARI PRIVIND INREGISTRAREA IN CONTABILITATE A COLABORARII CU UNITATI PROTEJATE

Veti declara cu ajutorul formularului 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat urmatoarele:

Suma datorata bugetului de stat pentru neangajarea persoanelor cu handicap, reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu ati angajat persoane cu handicap

Suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat pentru neangajarea persoanelor cu handicap, utilizata pentru achizitionarea de produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat.

In cazul in care ati optat pentru achizitionarea de produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, formularul 100  Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat  se va completa astfel:

Numarul de angajati pe care trebuie sa-l luati in calcul este numarul mediu de angajati din luna.

Numarul mediu lunar de salariati din fiecare luna il determinati ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, impartita la numarul total de zile calendaristice.

In efectivele zilinice veti include si:

  • zilele de repaus saptamanal;
  • zilele de sarbatori legale;
  • alte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza.

In efectivele zilnice nu vor fi inclusi

  • salariatii aflati in concediu fara plata;
  • salariatii aflati in greva;
  • salariatii detasati la lucru in strainatate;
  • salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate.

Pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau de sarbatoare legala vor fi luate in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi.

Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga vor fi inclusi in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca. Procentul de 4% aplicat asupra numarului mediu de salariati astfel calculat va fi un numar format din doua zecimale pe care il veti inmulti cu 50% din salariul minim brut pe tara.

Se pot combina obligatiile alternative?

Puteti achizitiona produse de la unitati protejate doar partial, existand posibilitatea platii doar a sumei neacoperite.

In situatia in care achizitionati produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma mai mica decat suma datorata bugetului de stat, veti datora bugetului de stat diferenta de suma.
In situatia in care achizitionati produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma mai mare decat suma datorata bugetului de stat in luna respectiva, nu datorati nicio suma bugetului de stat.

Diferenta in plus o veti reporta in luna urmatoare, in sensul diminuarii sumei de plata.

Concluzie

Sumele datorate bugetului de stat pentru neangajarea persoanelor cu handicap, reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu ati angajat persoane cu handicap, precum si suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat pentru neangajarea persoanelor cu handicap, utilizata pentru achizitionarea de produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat o veti declara Fiscului cu:
– Formularul 100 – Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat
– Pozitia 25 – Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate.